VINTER OG FERSK PASTA

Dagsfersk pasta er fest. Jeg foretrekker å lage pastadeigen en time eller to før jeg skal spise den.

Du trenger

Pasta til 4

250 g hvetemel eller pastamel eller durumhvete
2 hele egg
2 eggeplommer

Fremgangsmåte

Hell melet på benken, lag en grop i midten, og hell egg og salt i gropen. Bland inn litt og litt mel fra sidene, før du hakker den sammen med en deigskrape og så knar deigen sammen med hendene. Bruk 10 minutter på å kna deigen. Den skal være smidig, men ordentlig fast.
Pakk deigen i plast, og la den hvile på benken i en time eller to.

Del deigen i fire emner. Kjevle ut deigen til et lite rektangel. Mat den på 0 i lasagnevalsen, og brett leiven seg selv fra hver side. Slik får du en bedre glutenstruktur, og et rettere rektangel.
Mat den et par ganger gjennom 0, og strø litt med mel for hver gang.
Kjør den på 3, og velg pastavalse. Kjør gjennom, og dryss lett med mel.
Gjenta på de tre andre deigklumpene.

Kok fersk pasta i mye og godt saltet vann i to minutter.

Nå er det sesong for vintertrøffel
For å makse utbyttet av trøffelen du har kjøpt, kan du legge 12 egg sammen med en sort trøffel i en liten, tett plastboks. Etter to dager har eggene sugd til seg masse trøffelaroma. Magisk.
Med disse eggene kan du lage trøffelomelett, trøffelis, trøffel crème brûlée eller trøffelpasta.
Trøffelen er like fin, men har kortere holdbarhet. Trøffel er virkelig ferskvare!

På trøffelpasta trenger du bare å røre inn litt meierismør og drysse med pepper.


Det er mange land som hevder at pasta stammer fra dem, og trolig har pasta oppstått flere steder i verden, uavhengig av hverandre. En av de tidligste, omstride og antatte beskrivelsene av pasta kommer fra en etruskisk grav i Italia under det 4. århundre f. Kr., som viser en gruppe innfødte som lager pasta.

En annen beskrivelse kommer fra den romerske dikteren Hortas, som beskrev i det 1. århundre f.Kr. pasta som fine ark med stekt deig (trolig en beskrivelse av lasagne) og at det var en daligdags matvare under Romerriket. 

Et annet funn til pastaens opphav var en bolle med nudler avdekket i Kina, som er antatt til å kunne spores tilbake til Han-dynastiet i tiden rundt 25–220 f.Kr. 

Den Greske filosofen Galen beskrev i det 2. århundre pasta som en homogen blanding av mel og vann som de kalte itrion.

De fleste mathistorikere anslår generelt at pastaens opprinnelse kommer fra middelhavslandene,  og mener at det ikke finnes noen sannhet i myten om at Marco Polo introduserte pasta for Italia da han kom tilbake fra Kina i slutten av 1200-tallet.

Legg igjen en kommentar